Соларни панели, монтирани над напоителен канал в окръг Турлок, Калифорния (снимка:

...
Коментари Харесай

Поставят слънчеви панели над водни канали


Соларни панели, инсталирани над напоителен канал в окръг Турлок, Калифорния 
(снимка: electrek.co)

За първи път откриватели осъществят на територията на Съединени американски щати план за слагане на слънчеви панели над водни канали. Ако пилотната апаратура се окаже сполучлива, тя може да се мултиплицира и на доста други места в страната.

Миналата година американски учени разгласиха изследване за изгодите от построяването на слънчеви ферми върху водни канали. Сега стана известно, че в Калифорния се извършва пилотен план Nexus, в който слънчеви панели ще бъдат сложени върху два сектора от напоителни канали в региона Турлок за събиране на сила.

Властите в Калифорния са отделили 20 милиона $ за осъществяване на плана Nexus. Изграждането на нови енергийни уреди над каналите е планувано да стартира през октомври тази година. Слънчеви панели ще се появят над 150-метровия сектор на канала в Хикман. По същия метод панели ще бъдат сложени върху 1,6-километров канал в друга част на щата.

„ Ако това сработи за първите две благи от плана Nexus, който изпълняваме в този момент, евентуално може да се популяризира на доста места ”, споделя Джош Уаймър, управител на Turlock Water & Power, представен от Electrek.
още по темата
Дължината на калифорнийските напоителни канали е към 6,5 хиляди км. Ако всички бяха покрити със слънчеви панели, това ще генерира 13 гигавата възобновима сила.

Експертите акцентират, че 1 гигават е задоволителен за зареждане с сила на 750 000 семейства. Така към 9,75 милиона фамилии могат да бъдат снабдени с чиста сила. Към юли 2021 година в Калифорния има 13,1 милиона семейства.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР